Як підготувати холодильне обладнання до літа
З настанням літнього періоду навантаження на холодильне обладнання зростає. Це пов’язано з кількома факторами:
По-перше, із частим відкриттям дверей, внаслідок збільшення попиту на холодні напої.
По-друге, звісно ж, із встановленням стабільно високої температури на вулиці.
Для того, щоб влітку холодильна шафа не виходила з ладу і справно виконувала свої функції, необхідно виконати ряд підготовчих дій.
Що буде, якщо “залишити як є”? Холодильник не справлятиметься з навантаженням, адже його робочий ресурс буде витрачатися швидше та інтенсивніше. У кращому разі продукти та напої всередині будуть менш якісно охолоджуватися, у гіршому — холодильна шафа може поламатися.
Етап 1: Перевіряємо обладнання
Для того, щоб холодильні шафи справно та повноцінно прослужили весь сезон, необхідна діагностика кожної одиниці обладнання. Це дозволить заздалегідь виявити елементи, які могли б зноситися або дрібні несправності.
Звичайно ж, діагностику має проводити майстер, який спеціалізується на ремонті та відновленні холодильного торговельного обладнання.
Що потрібно зробити:
Очистити машинне відділення від забруднень (пилу).
Оцінити герметичність системи циркуляції холодоагенту та його тиск.
Провести діагностику агрегатів та електричних компонентів.
Запорука стабільної та довгострокової роботи холодильних шаф — регулярні профілактичні огляди не рідше ніж раз на півроку.
Етап 2: Перевіряємо умови використання
Кожна одиниця обладнання призначена для експлуатації за певних умов. Діапазон відповідної температури вказує кліматичний клас обладнання:
- Нормальний (N): 16 … 32 ° С
- Субнормальний (SN): 10 … 32 ° С
- Субтропічний (ST): 18 … 38 ° С
- Тропічний (T): 18…43°С.
Для повноцінного функціонування обладнання необхідно підтримувати температуру в приміщенні відповідно до класу, до якого воно належить.
Інформація про те, до якого кліматичного класу належить холодильник, обов’язково міститься у його супровідних документах. Також кліматичний клас вказується на спеціальній наклейці, яка розташована на корпусі агрегату або всередині холодильної камери.
Етап 3: Дотримуємося правил експлуатації
У спекотний період холодильне обладнання обов’язково використовувати відповідно до правил та рекомендацій, встановлених виробником. Наприклад, ключове правило – не порушувати правильну циркуляцію повітря. Це означає не перевантажувати холодильну шафу товарами більше рекомендованого обсягу і не використовувати цільні полиці (тільки оригінальні решітки).
Важливо проінструктувати всіх, хто взаємодіятиме з холодильною шафою (продавців, прибиральників) про правила її експлуатації та схему дій у разі несправності або нестабільної роботи. Це допоможе уникнути псування товару та інших негативних для бізнесу наслідків.
Про що важливо пам’ятати:
- Правильно завантажуємо товар.
- Не забуваймо перевіряти справність системи відведення конденсату.
- Регулярно чистимо машинне відділення.
- Стежимо за температурою.
Повний список рекомендацій щодо використання холодильних шаф влітку
- Розташовуватися холодильна шафа повинна на відстані не менше 20 см від стіни. Це дозволяє повітря нормально циркулювати.
- Не слід розміщувати холодильне обладнання близько до дверей або кондиціонерів. Потоки повітря можуть видувати повітря, що негативно позначиться на роботі холодильника.
- Не змінювати і повністю не перекривати оригінальні ґратчасті полиці. Навіть такі матеріали, як картон чи целофан будуть заважати нормальній циркуляції повітря.
- Не допускати утворення інею на випарнику. Якщо в моделі не передбачено автоматичне відтаювання, слід регулярно розморожувати холодильник самостійно.
- При виявленні несправності важливо якнайшвидше відключити холодильник від мережі, дістати товар і викликати майстра.